Koud geperst op geëxtrudeerde hondenbrokken?

Voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen, vetten, koolhydraten, vitamines en water, komen op twee verschillende manieren in het voer van je hond terecht. Dit kan enerzijds door te persen of, — je raadt het al—  te extruderen.

 

Geperste broken

 

Laten we beginnen met eerst even wat meer uitleg te geven over wat er gebeurt bij het proces van geperste hondenbrokken. Bij dit productieproces gaat men eerst en vooral  alle ingrediënten door elkaar mengen en vervolgens verhitten. Na het verhitten perst men de ingrediënten met behulp van een mal. Uiteindelijk gaat men de stukken die uit deze mal komen in kleinere stukjes breken, koelen, en verpakken. Klaar om verkocht te worden in de winkels!

Doordat de ingrediënten, zoals vlees, bij persing nooit boven de 80 graden verhit worden, kan er hier geen vers of rauw vlees gebruikt worden. Vlees moet namelijk op een hogere temperatuur verhit worden opdat schadelijke bacteriën en parasieten (salmonella en E. Coli, bijvoorbeeld) gedood worden. Daarom wordt voor het maken van geperste hondenbrokken alleen vleesmeel gebruikt.

Wat is vleesmeel, vraag je je misschien af? Vleesmeel wordt verkregen door het verhitten van vlees op heel hoge temperaturen en dit vervolgens te laten drogen tot poeder of meel. Zowel vetten en vocht worden tenslotte verwijderd. Hierdoor gebeurt er dus eigenlijk twee keer een verhittingsproces tijdens het produceren van geperste brokken: een eerste keer tijdens het verhitten van vlees om vleesmeel te maken, en een tweede keer om de ingrediënten te verhitten op lagere temperatuur.

 

Geëxtrudeerde of geëxpandeerde brokken

 

Terwijl bij het proces van geperste hondenbrokken twee keer sprake is van een verhitting, gebeurt dat bij het produceren van geëxtrudeerde brokken maar één keer. In plaats van de ingrediënten pas na het verhitten te verdelen in kleinere stukjes, snijdt men voor geëxtrudeerde brokken de droge grondstoffen (vlees, vitamines, koolhydraten en mineralen) al vanaf het begin klein en mengt men deze met elkaar. Vervolgens verhit men deze mengeling op een hogere temperatuur, die ergens tussen de 90 en de 140°C ligt. Dit gebeurt in de extruder, een buis die opwarmt en waar het mengsel doorheen gaat. De stap die hierna volgt is het drogen van de brokken. Dit maakt de brokken krokant, en geeft hen dat typische laagje aan de buitenkant. Zo worden ze niet alleen knapperig, maar vooral heel smakelijk!

Doordat men bij geëxtrudeerde brokken gebruik maakt van hogere temperaturen bij het verhitten, kan hier wél rauw en vers vlees gebruikt worden. Door de hitte is er dan geen risico op vervelende ziektes ten gevolge van een voedselbacterie. 

 

Welke brokken zijn beter voor je hond?  

Geëxtrudeerde brokken hebben dus duidelijk een ander productieproces dan geperste brokken. Maar welke brokken zijn nu het beste voor jouw hond: geëxtrudeerde of geperste?

Wij van de hondenbar vinden versheid van de ingrediënten énorm belangrijk wanneer het aankomt op het kiezen van het juiste hondenvoer. Daarom kiezen wij dan ook zonder twijfel voor geëxtrudeerde brokken! Het zit ‘m allemaal in het feit dat men tijdens het productieproces van geëxtrudeerde brokken vers vlees en verse vis kan gebruiken, terwijl dat bij geperste brokken niet mogelijk is.

Daar is de verhittingstemperatuur namelijk niet hoog genoeg om komaf te maken met bacteriën, en is men genoodzaakt vleesmeel te gebruiken. Hierdoor bevatten geperste brokken een stuk minder kwalitatieve ingrediënten.